Recepty / Různé nápady z kuchyně / vegan
Miluji jaro, hlavně tu část, kdy se vše začíná zelenat a na trávníku se objevují sedmikrásky nebo fialky. Vloni jsme v sadu natrhali na jednom malém kousku plnou krabičku omamně vonících kvítků fialek neboli violky vonné. Původně jsem je chtěla jen na ozdobu dortu, protože jsou krásné a jedlé k tomu, ale nakonec jsme jich natrhali více a já z nich udělala výborný a zdravý sirup.

Květů byly cca dvě hrsti. Doma jsem je propláchla v cedníku a zalila jsem je půl litrem horké vody a nechala do druhého dne macerovat.

Macerovat můžete přímo v nádobě od Nutribulletu.

Tento krok můžete sice vynechat, ale já jej doporučuji. Rozmixováním se z fialek do vody dostane jednak více účinných látek, ale také barviva. Dříve jsem jen přecedila vodu a nebyla tak fialová jako když se rozmixuje.

Vzniklou kašovitou hmotu přecedíme přes plátno.

Svaříme s 500 g třtinového cukru. Vaříme tak dlouho, než se cukr zcela rozpustí. Déle není třeba.

Na závěr přidáme šťávu z celého citrónu. Promícháme a sundáme z plotýnky 🙂

Horký sirup nalijeme do vyvařené sklenice a do vychladnutí necháme otočené dnem vzhůru.

Můžeme používat jako klasický sirup na doslazování vody nebo při nachlazení podáváme po malých lžičkách. To mají zejména děti moc rády.




